Beszélgetés az Osztályellenségek című kötetről a Klubrádió Csak semmi majré - magyar zsidó történetek című adásában

KLUBRADIO.HU - 2020.06.11.

2020. June 11.

Beszélgetés az Osztályellenségek című kötetről a Klubrádió Csak semmi majré - magyar zsidó történetek című adásában

A majré jiddis szó, jelentése félelem. Szóval félelem, majré nélkül beszélgetünk arról, hogy milyen ma a közös életünk itt, vannak-e tabuk, elhallgatások, ki nem beszélt s így bizalmatlanságot, félelmet okozó ügyek.

Nem, nem jó az egyes szám, hiszen ezek a közös ügyeink, mint ahogy a holokauszt sem az elpusztított zsidóknak és utódainak, hanem az egész magyar nemzetnek a tragédiája. Erről is beszélgetünk rabbikkal, történészekkel és szakértőkkel.

„Olyan embereket büntettek, akiket egyébként nem tudtak megbüntetni, nem volt bűnük…volt egy társadalmi csoport, amely a fennálló rezsimnek deklarált ellensége volt, ellenségképet kellett kreálni…az egésznek az volt a célja, hogy megszerezzenek nagy mennyiségű ingatlant Budapesten…itt nem számított semmi, az számított, hogy van egy nagy lakás, amit meg lehet szerezni…”. Dombi Gábor Osztályellenségek. Az 1951-es budapesti kitelepítés zsidó áldozatai című - a NEB által kiadott - könyvről volt szó a Klubrádió Csak semmi majré - magyar zsidó történetek című adásában június 11-én.

A beszélgetés meghallgatható:

A kötet ismertetője:

Kapcsolódó tartalom:

Kiadványaink megvásárolhatók az Anima, a Libri és a Líra könyvesbolthálózatban, valamint a Penna könyvesboltban.

Nem találta meg a keresett könyvet?

Információ